Rozália’s zoutkracht

De tijden doorgebracht met mijn oma behoren tot de meest magische momenten uit prille kinderjaren. Mijn oma Rozáline was een oneindige bron van verhalende wijsheid. Haar spannende en wonderbaarlijke vertellingen lieten een onuitwisbare indruk op mij achter. Ze onthulden een wonderbaarlijke wereld vol geheimen. Haar ontluikende woorden die mijn fantasie de vrije loop gaven, bleken een waardevolle en rijke voedingsbodem voor mijn nieuwsgierige kinderziel. De liefdevolle onbevangenheid van mijn oma was geen vanzelfsprekendheid. Ik ben twintig jaar na de oorlog in Hongarije geboren. De mensen waren in die tijd nog diep doordrongen van gruwelen die elke oorlog met zich meebrengt. Iedereen ging daar zo goed en kwaad als dat lukte op zijn eigen manier mee om. Een van de opwindendste momenten voor mij en mijn oma was als ik met haar naar de zolder mocht. Ze had de speciale gave om het weinige dat ze had, tot een schat waardig voor koningen te verheffen. Op een dag liet me een potje zien. We openden het alsof de geest van Aladin zelf erin huisde: langzaam en vol geheimzinnige verwachting opdat al mijn wensen in vervulling zouden gaan. Behoedzaam de deksel oplichtend, aanschouwde ik verrast het zout. Oma leerde me dat de schijn soms bedriegt. Dit was niet zo maar zout. Dit was een waardevolle schat. “Denk eraan” zei ze. “Mocht er ooit een oorlog komen - maak je geen zorgen, dit zal je waarschijnlijk nooit meemaken - herinner je dan dit heilzame zout. Het is de basis van het leven. “ Als vierjarige meisje snapte ik er weinig van. Maar haar indringende voorspellende woorden resoneren top op de dag van vandaag in mij. Jaren later ging ik als jongvolwassene naar mijn eerste echte zoutgrot. Het bracht me terug naar het zout van mijn grootmoeder. Jaren later ontmoette ik op een Reiki inwijding een vrouw op wie de magie van zout een net zo grote aantrekkingskracht had. We hadden het er vaak over. Droomde er zelfs over om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de heilzame werking dit wonderbaarlijke geschenk. Zout verbindt. Onze gemeenschappelijke voorliefde voor zoutkracht groeide uit tot een hechte vriendschap. De bunker op onze binnenplaats bleek de perfecte plek om een speciaal microklimaat te creëren. Hier konden we ook anderen laten kennismaken en genieten van heilzame werking van zouttherapie. De Reiki dame in kwestie is naast vriendin inmiddels ook mede-eigenaar van deze bijzondere plek. Over de naam voor de meest bijzondere kamer waren we het snel eens. Dat werd Rozália. De naam van mijn grootmoeder.